Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Británia a USA sú pripravené ponúknuť Asadovi bezpečný priechod

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Britský premiér D. Cameron a americký prezident B. Obama prišli s iniciatívou po tom, ako im pri bilaterálnych rokovaniach vyjadril "podporu" v otázke budúcnosti Sýrie ruský prezident Vladimir Putin.

Londýn 21. júna (TASR) - Británia a USA sú pripravené ponúknuť sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi "bezpečnú cestu" na plánovanú medzinárodnú konferenciu o politickej zmene v Sýrii. Oznámili to dnes britské médiá.

Britskí predstavitelia sú presvedčení, že teraz je ten správny čas na to, pokúsiť sa dojednať pre Sýriu "proces zmeny", vrátane vzdania sa moci prezidentom, napísal Daily Telegraph. Noviny uviedli, že takáto dohoda by zahŕňala imunitu pre Asada.

"Ťažko vidieť vyrokované riešenie, v ktorom by jeden z účastníkov súhlasil, že pôjde dobrovoľne pred Medzinárodný trestný súd," citoval denník nemenovaného britského predstaviteľa.

Denník Guardian uviedol, že britský premiér David Cameron a americký prezident Barack Obama prišli s iniciatívou po tom, ako im pri bilaterálnych rokovaniach vyjadril "podporu" v otázke budúcnosti Sýrie ruský prezident Vladimir Putin.

Cameron na záverečnej tlačovej konferencii skupiny G20 v Mexiku povedal, že sa dohodli na zásadných princípoch politickej zmeny v Sýrii. A zdôraznil, že Putin už netrvá na tom, aby Asad zostal prezidentom, ak sa uskutočnia medzinárodné rokovania.

"Zostalo veľmi málo času na to, aby sa to vyriešilo, ale máme jasnú dohodu o kľúčových princípoch - o rizikách pre Sýriu, o potrebe zastaviť násilie a naliehavej potrebe politickej zmeny ..., aby si ľudia mohli sami vybrať svoju vládu," dodal Cameron. Názorové rozdiely podľa neho pretrvávajú "v časovom slede presného tvaru toho, ako sa má táto zmena uskutočniť".