Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Rebekah Brooksová potvrdila vzťahy s politickou špičkou Británie

Foto: TASR/AP

Rebekah Brooksová je považovaná za kľúčovú postavu v škandále odpočúvania a podplácania novinami News of the World a The Sun vo vlastníctve mediálneho magnáta Ruperta Murdocha.

Londýn 11. mája (TASR) - Bývalá riaditeľka Murdochovej mediálnej spoločnosti Rebekah Brooksová dnes pred tzv. Levesonovým výborom potvrdila, že mala blízke priateľské vzťahy s britským premiérom Davidom Cameronom.

Brooksová (43) uviedla, že dostávala od Camerona množstvo SMS správ, ktoré boli väčšinou podpísané skratkou DC. Niekedy jej predseda britskej vlády posielal SMS správy aj so skratkou LOL.

Keď však Brooksová vysvetlila Cameronovi, že LOL neznamená Lots of Love (veľa lásky), ako si myslel, ale Laughing out Loud (hlasný smiech), potom sa podpisoval len DC.

Brooksová - s ryšavou kučeravou hrivou - je považovaná za kľúčovú postavu v škandále odpočúvania a podplácania novinami News of the World a The Sun vo vlastníctve mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. V oboch bola šéfredaktorkou, potom sa stala predsedníčkou predstavenstva mediálnej spoločnosti News International.

V súvislosti s aférou musela Brooksová vlani v lete odstúpiť z funkcie. Medzitým ju pre podozrenie z korupcie dva razy zatkli, ale prepustili na kauciu. Keď odstúpila, okamžite jej nepriamo vyslovili účasť Cameron, britský minister financií George Osborne, a tiež bývalý premiér Tony Blair. Cameron vyjadril ľútosť, že jej nemôže prejaviť väčšiu lojalitu.

Britský premiér sa v škandále s odpočúvaním viackrát ocitol pod tlakom kvôli blízkemu vzťahu s Brooksovou. Okrem iného musel priznať, že si zajazdil na koni, ktorého Scotland Yard mediálnej manažérke dlhodobo zapožičal. Pred výborom bude v najbližších týždňoch vypovedať aj Cameron.