Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po horúčavách spôsobili dopravný chaos v Británii silné búrky

Na snímke dopravná zápcha pred eurotunelom v anglickom Folkestone 28. júla 2018. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Eurotunnel varovala cestujúcich smerujúcich do Francúzska pred štvor- až päťhodinovými meškaniami na autovlakovom termináli Folkestone na juhovýchode Anglicka.

Londýn 28. júla (TASR) - Extrémne počasie v sobotu opäť spôsobilo dopravné problémy na území Británie. Po týždni horúčav zasiahli krajinu silné búrky, ktoré uprostred vrcholiacej turistickej sezóny vážne narušili leteckú dopravu.

Meškania alebo rušenie letov spôsobené búrkami hlásili z letísk Stansted, Heathrow, Gatwick, Luton, Manchester, Edinburgh či Birmingham, informovala britská tlač.

Najhoršia situácia bola na londýnskom Stanstede, kde niektorí cestujúci čakali od piatka v preplnených termináloch až 17 hodín. Niektoré lety meškali až deväť hodín. V priebehu soboty tam už k rušeniu letov nedošlo, dlhé čakania však zapríčiňovalo veľké množstvo cestujúcich, ktorí sa pokúšali prebookovať letenky, napísal denník Guardian.

Ťažko predvídateľný pohyb búrok totiž blokuje veľké časti britského letového priestoru a lietadlá musia preto lietať po alternatívnych trasách.

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zrušila v sobotu 14 letov z londýnskeho letiska Stansted. Na príčine boli obmedzenia leteckej dopravy súvisiace s búrkami i nedostatok personálu spôsobený pokračujúcim štrajkom vo Francúzsku.

Spoločnosť Eurotunnel, ktorá prevádzkuje železničnú dopravu v tuneli popod Lamanšský prieliv, varovala cestujúcich smerujúcich do Francúzska pred štvor- až päťhodinovými meškaniami na autovlakovom termináli Folkestone na juhovýchode Anglicka. Spoločnosť vyzvala pasažierov, aby sa vydávali na cestu len v nevyhnutných prípadoch.

Rodiny smerujúce na letnú dovolenku na európsky kontinent museli čakať v dlhých kolónach na cestách vedúcich do prístavu Dover. Ďalšie minimálne dve hodiny im zabrali odbavovacie procedúry pred nalodením na trajekty.

Stromy spadnuté na trati a poruchy signalizačných zariadení skomplikovali na viacerých miestach aj prevádzku britských železníc.

Britskí meteorológovia varovali, že v priebehu soboty a nedele postihnú mnohé oblasti krajiny intenzívne dažde sprevádzané vetrom so silou víchrice. V niektorých lokalitách Severného Írska a Škótska hrozia i povodne.

Aktuálny týždeň je v Británii jeden z vôbec najvyťaženejších, keď sa vydáva na cestu veľké množstvo dovolenkárov.