Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cameron: Británia zabezpečí kurzy angličtiny pre moslimských migrantov

Britský premiér David Cameron (uprostred) počas stretnutia so ženami na hodine angličtiny v ženskom centre Shantona v Leedse v pondelok 18. januára 2016. Foto: TASR/AP

Kurzy angličtiny pre početných moslimských migrantov, hlavne však pre ženy, by mali Britániu dohromady stáť približne 20 miliónov libier.

Londýn 19. januára (TASR) - Britský premiér David Cameron oznámil v pondelok prijatie opatrení, ktorých cieľom je prinútiť moslimských migrantov, aby si zlepšili úroveň angličtiny. Cameron, ktorého citovala agentúra DPA, uviedol, že opatrenia, ako napríklad zavedenie kurzov angličtiny, by mohli prispieť k "vybudovaniu integrovanejšej, súdržnejšej a jednonárodnej krajiny".

Kurzy angličtiny pre početných moslimských migrantov, hlavne však pre ženy, by mali Britániu dohromady stáť približne 20 miliónov libier (26,2 miliónov eur). Iní migranti, ktorých oprávňuje na pobyt v Británii manželské vízum, zase budú musieť absolvovať jazykové testy, uviedol Cameron pre spravodajskú stanicu BBC. Dodal, že takéto opatrenia by mali migrantom pomôcť lepšie sa integrovať do spoločnosti a zároveň aj znížiť šance na to, aby ich v budúcnosti pritiahla extrémistická ideológia.

Kedy sa zmienené kurzy začnú, ani akým spôsobom budú financované, však britský premiér nespresnil.

"Netvrdím, že existuje akákoľvek príčinná súvislosť medzi hovorením po anglicky a staním sa extrémistom - to samozrejme nie, to by bolo absurdné," povedal Cameron. Dodal však, že osoba ktorá nie je schopná hovoriť po anglicky a integrovať sa do spoločnosti, a z tohto dôvodu ani celkom nechápe svoju identitu, je náchylnejšia priľnúť k extrémistickej ideológii, ktorú šíri skupina Islamský štát.

Cameronove výroky si vyslúžili zmiešané reakcie na strane moslimských komunít v Británii, uviedla DPA. Londýnska nadácia Ramadhan Foundation premiéra obvinila, že "moslimov používa na politický futbal". Rada moslimov Británie avizované kurzy angličtiny síce privítala, nepáčilo sa jej však, že Cameron ich zavedenie spájal s väčšou bezpečnosťou v krajine.