Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cameron naliehavo vyzval Škótov, aby nerozbíjali Spojené kráľovstvo

Britský premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Premiér svoju naliehavú žiadosť doplnil varovaním, že rozchod bude nepríjemný.

Aberdeen 15. septembra (TASR) - Britský premiér David Cameron dnes učinil emocionálnu výzvu adresovanú Škótom, aby vo štvrtkovom referende nepodporili suverenitu svojej krajiny a zabránili tak rozpadu Spojeného kráľovstva.

Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ak Škótsko zahlasuje za svoju nezávislosť, Spojené kráľovstvo sa rozdelí a každý pôjde navždy vlastnou cestou," povedal Cameron počas prejavu v škótskom meste Aberdeen.

Premiér svoju naliehavú žiadosť doplnil varovaním, že rozchod bude nepríjemný. "Nezávislosť nebude iba na skúšku, pôjde o boľavý rozvod," uviedol Cameron s tým, že hlasovanie proti nezávislosti spustí bezprecedentný presun moci do Škótska.

Britská vláda prisľúbila Edinburghu výraznú decentralizáciu, ak sa Škóti v blížiacom sa historickom plebiscite postavia proti suverenite. Tento vývoj bude mať podľa agentúry Reuters zrejme dominový efekt aj na Wales a Severné Írsko.

Prípadná nezávislosť Škótska, ktoré by sa tak po 307 rokoch oddelilo od Anglicka, spôsobí výrazné zosilnenie separatistických nálad aj v španielskom Katalánsku, belgickom Flámsku či na francúzskej Korzike.