Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Británia chce, aby na dodržiavanie práv občanov EÚ dozeral nový orgán

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nový orgán vzniká ako vážna alternatíva v snahe nájsť kompromis medzi Európskou komisiou a Britániou, ktoré sa nevedia dohodnúť, aký súd bude po brexite obhajovať práva občanov EÚ v Británii.

Londýn 28. júna (TASR) - Britská vláda má v úmysle vytvoriť nový orgán, ktorý bude po brexite dohliadať na dodržiavanie práv občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve. Informovala o tom dnes spravodajská televízia Sky News.

Nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády pre Sky News povedal, že nový orgán vzniká ako "vážna alternatíva" v snahe nájsť kompromis medzi Európskou komisiou a Britániou, ktoré sa nevedia dohodnúť, aký súd bude po brexite obhajovať práva občanov EÚ v Británii.

Otázka právneho dohľadu nad právami občanov EÚ sa stala jedným zo sporných bodov rokovaní o brexite medzi Londýnom a EÚ, pričom britská premiérka Theresa Mayová nesúhlasí s názorom, že arbitrom všetkých sporov o práva občanov EÚ v Británii by mal byť Európsky súdny dvor (ESD).

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier opakovane zdôrazňuje, že očakáva, že dohľad nad dodržiavaním práv občanov EÚ v Británii bude mať práve ESD. "Práva (občanov EÚ) budú musieť byť priamo vymožiteľné Európskym súdnym dvorom," povedal Barnier.

Mayová túto požiadavku naopak jednoznačne odmieta a tvrdí, že po brexite "nebude mať ESD v Británii nijaké právomoci".