Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Policajti rozbili medzinárodný pedofilný gang

Zatknutí členovia organizovanej kriminálnej skupiny. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie identifikovalo 733 podozrivých a vyústilo do niekoľkých rozsudkov.

Londýn 16. januára (TASR) - Vyšetrovatelia zneužívania detí rozbili organizovanú zločineckú skupinu, ktorá vysielala naživo na internete sexuálne zneužívanie detí na Filipínach, a to na objednávku.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Britský Národný kriminálny úrad (NCA) dnes uviedol, že po spoločnom vyšetrovaní s úradmi v USA a Austrálii rozbili gang a výsledkom je 29 zatknutých osôb v 12 krajinách, ktorí platili za sledovanie sexuálneho zneužívania.

"Vyšetrovanie odhalilo niekoľko mimoriadne nebezpečných páchateľov sexuálneho zneužívania detí, ktorí si mysleli, že ak budú platiť deťom za to, že sa nechajú zneužívať na objednávku, prejde im to,"
vyhlásil zástupca riaditeľa úseku NCA na ochranu detí Andy Baker. "To, že boli tisíce kilometrov vzdialení, nemení nič na ich vine. Podľa môjho názoru sú za zneužívanie týchto detí rovnako zodpovední ako kontaktní páchatelia v zahraničí," dodal Baker.

Vyšetrovanie sa začalo po bežnej návšteve u páchateľa sexuálnych trestných činov registrovaného v Británii Timothyho Forda. Polícia našla v jeho počítači množstvo nemravných videí a skontaktovala sa s vyšetrovateľmi zločinov zneužívania páchaného na deťoch. Tí totiž v roku 2012 začali celosvetové vyšetrovanie.

Britské úrady spolupracovali s austrálskou federálnou políciou a americkým prisťahovaleckým úradom, ako aj s mimovládnou organizáciou International Justice Mission. Spoločne predložili svoje údaje úradom na Filipínach, aby identifikovali páchateľov a obete.

Vyšetrovanie identifikovalo 733 podozrivých a vyústilo do niekoľkých rozsudkov. Forda odsúdili v marci na osem a pol roka väzenia. Ford platil za sledovanie zneužívania detí naživo a plánoval sa presťahovať na Filipíny, kde chcel zriadiť internetovú kaviareň.

Ďalší zákazník Thomas Owen, ktorého odsúdili v júli na sedem rokov väzenia, diskutoval s Fordom o tom, že s ním odcestuje na Filipíny. Ford, ktorý je na invalidnom vozíku, podľa polície navrhol, že Owen môže byť jeho opatrovateľom a odcestovať s ním na Filipíny, takže sa môžu vyhnúť odhaleniu.

Vyšetrovanie sa začalo v roku 2012 a jeho výsledkom bola záchrana 15 detí pred zneužívaním. Deti boli vo veku šesť až 15 rokov.

Predstaviteľka NCA Stephanie McCourtová pre britskú spravodajskú stanicu BBC povedala, že pedofili by mali vedieť, že internet "už pre nich nie je bezpečný". "Nemali by žiť v mylnej predstave, že toto je zločin, za ktorý nedostanú trest, pretože sa deje na opačnom konci sveta," dodala.

Celý prípad len zdôrazňuje zakorenený problém, keď si zločinecké počítačové gangy vyberajú obete medzi deťmi v chudobných komunitách.

Chudobní rodičia na Filipínach dovolia, aby boli ich deti sexuálne zneužívané a sledované na internete platiacimi cudzincami - dostanú za to 100 až 200 dolárov, informoval vysokopostavený filipínsky policajt.