Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Britská euroskeptická strana uspela v komunálnych voľbách

Líder euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage máva miestnym obyvateľom v Cudhame po odovzdaní hlasu v eurovoľbách 22. mája 2014. Foto: TASR/AP

Britskí voliči vo celkovo rozhodovali o obsadení 4216 kresiel v miestnych zastupiteľstvách.

Londýn 23. mája (TASR) - Britská Euroskeptická Strana nezávislosti Veľkej Británie (UKIP) zaznamenala výrazné úspechy vo štvrtkových komunálnych voľbách, ktoré sa v Spojenom kráľovstve konali súčasne s voľbami do Európskeho parlamentu. Vyplýva to z dnes zverejnených čiastkových výsledkov, o ktorých informovala agentúra Reuters.

UKIP na komunálnej úrovni získala kreslá na úkor všetkých troch hlavných strán: vládnucej Konzervatívnej strany premiéra Davida Camerona, koaličných liberálov aj opozičných labouristov. Získanú podporu voličov euroskeptici plánujú zúročiť aj budúcoročných parlamentných voľbách v Británii.

Podľa agentúry Reuters UKIP vo štvrtkových komunálnych voľbách získala v Anglicku celkovo 86 nových kresiel, zatiaľ čo konzervatívci 101, labouristi 94 a liberáli 84. Ukázali to čiastkové výsledky po sčítaní hlasov zo zhruba štvrtiny miestnych rád.

V Anglicku UKIP zaznamenala veľké zisky dokonca aj v tradičných baštách konzervatívcov (napríklad v grófstve Essex) a výrazne prenikli aj do "labouristických" oblastí, ako sú mestá Rotherham a Birmingham.

Britskí voliči vo celkovo rozhodovali o obsadení 4216 kresiel v miestnych zastupiteľstvách.

Euroskeptici podľa analytikov oslovili voličov hlavne svojimi prísľubmi obmedzenia prílevu prisťahovalcov, ktorý mnohí Briti považujú za príliš vysoký. UKIP okrem toho agituje za to, aby Británia vystúpila z Európskej únie.

Výsledky eurovolieb v Británii - podobne ako vo zvyšku EÚ - zverejnia až v nedeľu večer. Zisky na komunálnej úrovni však podľa agentúry Reuters môžu indikovať aj úspech UKIP vo voľbách do EP.

Napriek protiimigračnej kampani, zameranej najmä na prisťahovalcov z východnej Európy, líder UKIP Nigel Farage odmietol obvinenia z rasizmu. Zastrája sa však, že Spojené kráľovstvo čaká po štvrtkových voľbách "politické zemetrasenie".