Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Extrémista plánoval zabíjanie Američanov. Vo väzení strávi 12 rokov

Junead Khan Foto: TASR/AP

Odsúdený Junead Khan sa podľa prokuratúry zaujímal o americké letecké základne na východe Anglicka a prostredníctvom internetu komunikoval s bojovníkom IS známym ako Abú Husajn.

Londýn 14. mája (TASR) - Súd na londýnskom predmestí Kingston upon Thames uložil v piatok najmenej 12-ročný trest odňatia slobody mužovi, ktorého usvedčili z plánovania smrtiacich útokov na príslušníkov americkej armády pôsobiacich v Británii.

Dvadsaťpäťročného Juneada Khana sudca uznal za vinného z teroristických zločinov, medzi ktoré patrí zdieľanie propagandistických videonahrávok organizácie Islamský štát (IS) a návodov na výrobu bomby, informuje agentúra DPA. Odsúdený extrémista sa podľa prokuratúry zaujímal o americké letecké základne na východe Anglicka a prostredníctvom internetu komunikoval s bojovníkom IS známym ako Abú Husajn. Tomu sa zveril so svojím plánom zabiť vojaka pomocou veľkého noža.

Prokuratúra uviedla, že pod menom Abú Husajn vystupoval extrémista Junaid Hussain narodený v Británii, ktorý údajne zahynul v vlani auguste pri útoku amerického bezposádkového lietadla v Rakke, hlavnej bašte IS na území Sýrie. Hussain verboval sympatizantov IS v krajinách Západu, aby samostatne vykonávali útoky. Podľa údajov ministerstva obrany USA mal "výrazné technické zručnosti" a zverejnil osobné údaje približne 1300 osôb pôsobiacich v americkej armáde a vládnych úradoch.

Khana zatkli vlani v júli v meste Luton neďaleko Londýna, kde mal svoje bydlisko. Ešte predtým sa ho však opakovane snažili britské orgány presvedčiť, aby sa vzdal extrémizmu a vybral si "pozitívnu životnú cestu".