Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Aj odvolací súd potvrdil rozhodnutie o vydaní miliardára Savova do ČR

Foto: Ilustračné foto

Savo čelí v ČR obvineniu z daňových podvodov v objeme takmer 800 miliónov českých korún a z legalizácie výnosov z trestnej činnosti.


Praha/Londýn 25. júla (TASR) - Rozhodnutie britskej justície o vydaní českého miliardára Františka Savova, po ktorom sa pátralo od marca 2014 a ktorého v októbri minulého roka zadržala britská polícia vďaka spolupráci s českými kolegami, na trestné stíhanie do vlasti, je zrejme právoplatné.

Informovali o tom dnes české elektronické médiá s odvolaním sa na hovorkyňu Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Štěpánku Zenklovú.

Odvolací súd v Londýne, ako to vyplýva z odkazu samotného Savova prostredníctvom jeho mediálneho zástupcu, nezohľadnil vecnú podstatu kauzy a potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu.

Savov čelí v ČR obvineniu z daňových podvodov v objeme takmer 800 miliónov českých korún a z legalizácie výnosov z trestnej činnosti. Podnikateľ obvinenia odmieta a podľa dostupných informácií chce využiť všetky možné opravné prostriedky, ktoré poskytuje európske právo, aby preukázal údajne nezákonné postupy pri vyšetrovaní tejto kauzy v ČR.

Daný prípad, v ktorom čelí obvineniam celkovo 11 ľudí, súvisí s akciou protikorupčnej polície zo septembra 2013, keď došlo k zásahu v sídle tlačiarne Europrint a redakciách viacerých periodík z vydavateľstva Mladá fronta. Jeho majiteľom je práve zadržaný podnikateľ.