Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Britské stíhačky prvýkrát zaútočili na ciele islamistov v Iraku

Na snímke Britského kráľovského letectva (RAF) je bojové lietadlo Tornado Gr.4 pred pristátím z bojového letu nad Irakom proti cieľom Islamských militantov na základni v cyperskom meste Akrotiri 30. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Británia na rozdiel od USA a ďalších krajín zatiaľ nemieni zasahovať proti extrémistom na sýrskom území.

Londýn 30. septembra (TASR) - Britské bojové lietadlá po prvý raz zaútočili na pozície Islamského štátu (IS) v Iraku. Oznámil to dnes britský minister obrany Michael Fallon, ktorého citovala agentúra Reuters.

Na útokoch sa zúčastnili dve britské stíhačky typu Tornado. Po vykonaní stanovenej misie sa bezpečne vrátili na svoju domovskú základňu.

"(Lietadlá) identifikovali a zaútočili na pozíciu, na ktorej boli rozmiestnené ťažké zbrane, ktoré ohrozovali kurdské sily, a následne napadli pick-up (s ozbrojencami IS)," oznámil minister Fallon.

Prvá analýza výsledkov misie naznačuje, že oba útoky boli úspešné.

Už v sobotu zo základne na Cypre odštartovali dve bojové lietadla typu Tornado GR4 a tankovací stroj. Tie však plnili len prieskumné úlohy a nepodnikli žiadne nálety.

Britský parlament schválil minulý piatok letecké údery Kráľovského letectva proti radikálom z IS v Iraku. Mandát zahŕňa nasadenie šiestich bombardérov typu Tornado GR4 umiestnených na základni na Cypre.

Británia na rozdiel od USA a ďalších krajín zatiaľ nemieni zasahovať proti extrémistom na sýrskom území.