Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zo Západu sa k Islamskému štátu pridalo viac ako 550 džihádistiek

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ženy sa k bojovníkom Islamského štátu pridávajú ako manželky, matky, učiteľky a ošetrovateľky, pretože majú zakázanú účasť v boji.

Londýn 28. januára (TASR) - Približne 550 z odhadovaných 3000 osôb, ktoré opustili západné krajiny a pridali sa k povstalcom z Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku, tvoria ženy. Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním na londýnsky inštitút.

Podľa Inštitútu pre strategický dialóg (ISD) sa ženy k bojovníkom IS pridávajú v rolách ako manželky, matky, učiteľky a ošetrovateľky, pretože majú zakázanú účasť v boji.

Vyhlásenie Islamského štátu v súvislosti s jeho cieľom vytvoriť islamský kalifát im dalo "ideologicky konzistentný priestor" a pomáha vysvetliť, prečo je ich súčasný pohyb odlišný od predchádzajúcich migračných vzorcov počas minulých konfliktov v Afganistane, Somálsku, Iraku a na Balkáne, uviedol ISD.



"Spoluvina, ktorú podľa nich nesú západné veľmoci pri udržiavaní týchto konfliktov, je dôležitým faktorom pri ich rozhodnutí opustiť Západ a hľadať alternatívnu spoločnosť," píše sa v správe. "A prezentovanie sveta ako binárneho toto ich rozhodnutie iba posilňuje," dodáva inštitút.