Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Johnson je zdesený z vraždy ruského novinára v Kyjeve

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská polícia prípad vyšetruje ako úmyselnú vraždu, pričom skúma niekoľko motívov vrátane Babčenkovej novinárskej činnosti.

Londýn 30. mája (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vyjadril v stredu zdesenie z vraždy ďalšieho ruského novinára, "ktorého bolo počuť". Johnson svojím vyjadrením na sociálnej sieti Twitter reagoval na utorňajšiu smrť prominentného ruského novinára Arkadija Babčenka, kritika prezidenta Vladimira Putina, napísala agentúra Reuters.

"Musíme brániť slobodu prejavu a je dôležité, aby osoby, ktoré sú za to (vraždu) zodpovedné, sa za ňu zodpovedali," uviedol Johnson.

Zraneného novinára, ktorého vrah niekoľkokrát odzadu strelil do chrbta, našla v utorok večer na prahu jeho bytu v Kyjeve, kde s rodinou býval, jeho manželka. Tá privolala lekársku pomoc, no Babčenko svojim zraneniam počas prevozu do nemocnice podľahol.




Ukrajinská polícia prípad vyšetruje ako úmyselnú vraždu, pričom skúma niekoľko motívov vrátane Babčenkovej novinárskej činnosti. Prípadom sa začal zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SK Rossiji).


Kým predstavitelia ukrajinskej vlády vyslovili podozrenie, že podiel na Babčenkovej vražde má Rusko, ruské ministerstvo zahraničných tento čin dôrazne odsúdilo. Ruský rezort diplomacie zároveň podotkol, že miera fyzického násilia a počet vrážd zamestnancov médií na Ukrajine sústavne stúpa.