Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

B. Johnson odmieta obavy občanov EÚ z brexitu

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí tak reagoval na otázky novinárov k téme práv občanov EÚ, ktorá má kľúčový význam v rokovaniach o brexite.

Londýn 27. októbra (TASR) - Je "nemysliteľné", aby boli občania Európskej únie žijúci v Británii po brexite poslaní preč, alebo aby stratili svoje práva. Vyhlásil to britský minister zahraničných vecí Boris Johnson počas piatkovej návštevy Portugalska. Informovala o tom agentúra AP.

Johnson tak reagoval na otázky novinárov k téme práv občanov EÚ, ktorá má kľúčový význam v rokovaniach o brexite. Uviedol, že "si nevie predstaviť okolnosti, za akých by požiadali 400.000 Portugalcov alebo milión Poliakov žijúcich v Británii, aby odišli, alebo za akých by došlo k oslabeniu ich práv".

Portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva vyhlásil, že majú s Britániou "jeden alebo dva body, ktoré by mali vyriešiť" v súvislosti s právami občanov po brexite. Ďalej dodal, že britský návrh na registráciu občanov EÚ žijúcich v Británii je podľa Portugalska "zbytočný". Britskí predstavitelia ubezpečujú, že celý registračný proces bude jednoduchý.