Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Medzi podozrivými v kauze Lockerbie je bývalý šéf tajnej služby

Na archívnej snímke z 21. decembra 1998 policajt kráča okolo trosiek prednej časti havarovaného lietadla PanAm v škótskej dedine Lockerbie. Foto: TASR/AP

Bombový útok na americké lietadlo nad Lockerbie si v decembri 1988 vyžiadal 270 obetí, prevažne z radov Američanov.

Tripolis 16. októbra (TASR) - Líbyjské úrady dnes zverejnili totožnosť dvoch nových podozrivých v kauze útoku lietadla nad škótskym Lockerbie, ktorých identifikovali škótski a americkí vyšetrovatelia.

Prvým je bývalý šéf líbyjskej rozviedky Abdalláh Sanúsí, ktorý túto funkciu zastával za vlády zvrhnutého vodcu Muammara Kaddáfího. O druhom z dvojice podozrivých menom Muhammad abú Idžajla nie sú známe ďalšie podrobnosti.

O totožnosti dvojice mužov informoval dnes hovorca líbyjskej vlády so sídlom v Tripolise, ktorého citovala agentúra Reuters. Hovorca ale zdôraznil, že tripoliskú vládu zatiaľ o nových podozrivých nikto oficiálne neinformoval.

Abdalláh Sanúsí sa momentálne nachádza vo väzení v Tripolise. Odpykáva si tam trest za jeho podiel na zabíjaní demonštrantov počas povstania voči Kaddáfímu z roku 2011.

Škótski a americkí vyšetrovatelia vo štvrtok oznámili, že identifikovali ďalších dvoch Líbyjčanov podozrivých z účasti na bombovom útoku na americké lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie v roku 1988.

Súčasne uviedli, že sa už obrátili na justičné orgány v Tripolise so žiadosťou o spoluprácu a umožnenie výsluchu oboch osôb. Vypočúvať by ich mali priamo v Tripolise škótski policajti a agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Bombový útok na americké lietadlo nad Lockerbie si v decembri 1988 vyžiadal 270 obetí, prevažne z radov Američanov. Jedinou osobou doposiaľ odsúdenou v kauze Lockerbie je bývalý dôstojník líbyjskej tajnej služby Migrahí. V roku 2001 dostal 27 rokov väzenia, v roku 2009 ho však prepustili zo škótskeho väzenia vzhľadom na rakovinové ochorenie. Migrahí zomrel o necelé tri roky v Tripolise.