Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kráľ Karol III. osobne stretol s premiérom Sunakom

Britský kráľ Karol III. (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak si podávajú ruky počas stretnutia v Buckinghamskom paláci v Londýne 21. februára 2024. Foto: TASR/AP

Sedemdesiatpäťročný panovník zdôraznil, že liečba mu neumožňuje zúčastniť sa na všetkých plánovaných stretnutiach, no snaží sa ich absolvovať čo najviac.

Londýn 21. februára (TASR) - Britský kráľ Karol III. sa v stredu prvýkrát od oznámenia, že mu diagnostikovali rakovinu, osobne stretol v Buckinghamskom paláci s britským premiérom Rishim Sunakom. Sprostredkoval mu želanie skorého uzdravenia od parlamentu a ubezpečil ho, že celá krajina ho podporuje, informovali podľa agentúry AFP britské médiá.

Karol III. sa premiérovi poďakoval za „úžasné odkazy a pohľadnice“, ktoré dostal po zverejnení svojej diagnózy a ktoré ho „dojali k slzám“. Sedemdesiatpäťročný panovník zdôraznil, že liečba mu neumožňuje zúčastniť sa na všetkých plánovaných stretnutiach, no snaží sa ich absolvovať čo najviac.

Karol III. sa v nedeľu zúčastnil na bohoslužbe vo svojej vidieckej rezidencii Sandringham House vo východnom Anglicku.

Buckinghamský palác 5. februára oznámil, že Karolovi III. diagnostikovali rakovinu a ihneď sa začal podrobovať liečbe. Palác typ rakoviny nešpecifikoval, ale predpokladá sa, že nejde o rakovinu prostaty.

Časť jeho povinností následne prevzal jeho syn princ William, ktorého manželka nedávno podstúpila operáciu v oblasti brucha.

V januári absolvoval kráľ v súkromnej nemocnici The London Clinic operáciu v súvislosti so zväčšenou prostatou.