Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovná sa obom komorám parlamentu prihovorí 21. júna

Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Pôvodne mala kráľovná Alžbeta II. nový vládny program staronovej konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej pred oboma komorami parlamentu predstaviť o dva dni skôr.

Londýn 15. júna (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. prednesie svoj prejav pred oboma komorami parlament 21. júna. Informovala dnes o tom spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie vodkyne konzervatívcov v Dolnej snemovni parlamentu Andrey Leadsonovej.

"Vláda sa s Bukinghamským palácom dohodla, že slávnostné otvorenie zasadnutia parlamentu sa uskutoční 21. júna 2017," uvádza sa v Leadsonovej vyhlásení.

Kráľovná mala nový vládny program staronovej konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej pred oboma komorami parlamentu predstaviť už 19. júna, avšak tento deň bol stanovený ako začiatok rozhovorov o odchode Británie z Európskej únie.

Britská politická scéna sa ocitla pod tlakom po minulotýždňových parlamentných voľbách, v ktorých Mayovej Konzervatívna strana nezískala väčšinu v parlamente a bude sa musieť spoľahnúť na podporu severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). O jej podobe v súčasnosti konzervatívci s unionistami rokujú.