Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Británia kritizuje Rusko za porušenie prímeria v prístave Mariupol

Chlap pomáha dôchodkyni prejsť po provizórnom chodníku po moste zničenom ruským leteckým náletom v ukrajinskom meste Irpiň v sobotu 5. marca 2022. Ruská armáda v sobotu večer oficiálne oznámila ukončenie krátkeho prímeria s cieľom umožniť evakuáciu humanitárnymi koridormi a obnovila útoky na ukrajinské mestá Mariupoľ a Volnovacha. Foto: FOTO TASR/AP

Evakuácia z Mariupolu sa mala uskutočniť v sobotu, ale po porušení prímeria sa nekonala.

Londýn/Kyjev 5. marca (TASR) - Britské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Rusko, že prímerie v ukrajinskom meste Mariupol bolo zo strany Moskvy "pravdepodobným pokusom o odvrátenie medzinárodného odsúdenia" a snahou získať čas na preskupenie svojich jednotiek a obnovenie útočných aktivít.

Evakuácia z Mariupolu, ktorá sa mala uskutočniť v sobotu, ale po porušení prímeria sa nekonala.

Zástupca primátora mesta Mariupol Serhej Orlov pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4 uviedol, že toto humanitárne prímerie na evakuáciu civilistov z mesta netrvalo "viac ako 30 minút".

Kým Ukrajinci tvrdia, že prímerie porušili ruské jednotky, Moskva deklarovala, že "obyvateľstvo týchto miest je nacionalistickými formáciami využívané ako živý štít". Ukrajinské "nacionalistické prápory využili prímerie na preskupenie a na opevnenie svojich pozícií," vyhlásil v Moskve hovorca ruského ministerstva obrany.

Britský rezort obrany vo svojej najnovšej aktualizácii situačnej správy obrannej spravodajskej služby uviedlo, že "obvinením Ukrajiny z porušovania dohody sa Rusko pravdepodobne snaží presunúť zodpovednosť za súčasné a budúce civilné obete v meste."

Prímerie v Mariupole a Volnovache, menšom meste ležiacom severnejšie, malo trvať päť hodín a dohliadať naň mal Červený kríž.

Orlov však vyhlásil, že jeho mesto bolo pod "neustálou paľbou" už krátko po tom, čo prímerie malo začať platiť. Terčom útokov boli školy, škôlky i autobusy, ktoré mali slúžiť na evakuáciu civilistov.

Orlov podľa BBC obvinil ruské sily z "genocídy" a povedal, že sa "bojí" pomyslieť na to, čo sa teraz stane s obyvateľmi, keďže mesto nemá vodu, kúrenie ani kanalizáciu.

Vyzval spojencov Ukrajiny na ďalšiu vojenskú pomoc vrátane vytvorenia bezletovej zóny nad jej územím, dodala BBC.