Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Londýn čaká 24-hodinový štrajk zamestnancov metra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavný tajomník odborov TSSA Manuel Cortes sa pre BBC vyjadril, že tento spor nie je iba o mzde, ale tiež o tom, ako prevádzkovať bez rizika a bezpečne nočné metro, ktoré slúži cestujúcim.

Londýn 8. júla (TASR) - Rokovania, ktoré mali zabrániť 24-hodinovému štrajku zamestnancov londýnskeho metra (LU) od dnešného večera, zlyhali. Vedenie metra rokovalo s delegátmi štyroch odborových organizácií reprezentujúcich 20.000 zamestnancov, ale odbory uviedli, že sa nedohodli.

Štrajkovať budú členovia odborov RMT, TSSA a Unite, a to od 18.30 h (19.30 SELČ). Strojvodcovia vstúpia do štrajku od 21.30 h (22.30 SELČ). Ďalšie vyjednávania podľa RMT nie sú plánované, uviedla spravodajská stanica BBC.

Vedenie LU sa pokúšalo v utorok dosiahnuť s odborármi dohodu o zavedení novej nočnej služby metra.

Londýnsky dopravný podnik Transport for London (TfL) informoval, že metro prestane jazdiť v stredu okolo 17.00 h londýnskeho času, dovtedy by sa ľudia mali dostať do cieľa svojej cesty. Vo štvrtok nebude jazdiť vôbec.

TfL vo štvrtok posilní autobusové spoje a dopravu po rieke, varoval však verejnosť, že cesty a všetka verejná doprava budú oveľa vyťaženejšie než zvyčajne. Odporúča preto Londýnčanom "ísť na bicykli alebo pešo, kde je to možné".

Odborári v pondelok odmietli najnovšiu ponuku na zvýšenie miezd, ktorú im vedenie LU dalo s tým, že je "konečná". Obsahovala dvojpercentné zvýšenie miezd v tomto roku a 2000 libier ako kompenzácie pre rušňovodičov za nočné služby.

Nočné metro by malo začať premávať cez víkendy od polovice septembra. Vybrané trasy metra majú fungovať v nepretržitom režime.