Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Silné znečistenie ovzdušia skomplikovalo život obyvateľom Londýna

Ranný smog v Londýne Foto: TASR/AP

Znečistené ovzdušie je po fajčení druhou najčastejšou príčinou úmrtia v Británii. Každoročne si podľa poradcov vlády vyžiada životy 29-tisíc osôb.

Londýn 3. apríla (TASR) - Pre silné znečistenie ovzdušia zostali dnes zatvorené mnohé školy v Anglicku. Lekári hlásili zvýšenie počtu prípadov ľudí, ktorí privolali zdravotnícku pomoc pre problémy s dýchaním, ako aj veľký nárast počtu astmatických záchvatov.

Aj britský premiér David Cameron pre zamorené ovzdušie v Londýne zrušil svoj tradičný ranný beh.

Líder konzervatívcov čelí dlhodobo kritike za prístup vlády k riešeniu opakujúceho sa problému so zlým ovzduším, pričom vo februári z tohto dôvodu začala voči Británii právne konanie i Európska komisia. Cieľom konania EK, ktoré sa týka nadmerného prekročenia limitov oxidu dusičitého, je prinútiť Britániu, aby zaviedla lepšiu kontrolu emisií z dopravy a prísnejšie tresty pre znečisťovateľov ovzdušia.

Ako informoval denník Guardian, vládou zriadené informačné centrum a telefonická linka pomoci vyzvala obyvateľov Londýna a ďalších oblastí so zhoršeným ovzduším, aby sa vyhýbali fyzicky náročnej činnosti a športovaniu.

Europoslanec za Zelenú stranu Anglicka a Walesu Keith Taylor po tom, ako v Londýne a na juhovýchode Anglicka dosiahla úroveň znečistenia najvyšší stupeň 10 označil prístup vlády k problematike za "ľahkomyseľný" a "absolútne neprípustný".

Znečistené ovzdušie je po fajčení druhou najčastejšou príčinou úmrtia v Británii. Každoročne si podľa poradcov vlády vyžiada životy 29-tisíc osôb, uvádza agentúra Reuters.