Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Stovky záchranárov cvičia, ako by Londýn zvládol katastrofu

Ilustračné foto. Na snímke ľudia s dáždnikmi kráčajú okolo Nelsonovho stĺpa v centre londýnskeho Trafalgarského námestia v daždi 1. marca 2016. Foto: TASR/AP

Takúto skúsenosť nezískate z učebnice, uviedol šéf londýnskych hasičov Ron Dobson.

Londýn 1. marca (TASR) - Stovky britských hasičov, policajtov a záchranárov si musia v Londýne poradiť s budovou, ktorá sa zrútila na stanicu metra, falošnými mŕtvymi telami či hercami s fingovanými otvorenými ranami. Všetko sa to deje v rámci štvordňového cvičenia, ktoré je najväčším svojho druhu v Európe, uviedla dnes agentúra DPA.

Cieľom cvičenia, ktoré sa začalo už v pondelok v nepoužívanej elektrárni na východe mesta, je podľa vedenia londýnskeho hasičského zboru otestovať schopnosť britskej metropoly reagovať na závažnú haváriu. V rámci katastrofického scenára musia záchranári zasahovať pri páde výškovej budovy na stanicu metra, ktorá bola postavená špeciálne na tento účel.

Záchranné tímy majú do štvrtka vyslobodiť pasažierov spod obrovského množstva trosiek. Zinscenovaná nehoda pritom počíta s vyše tisíckou obetí. Na cvičení sa zúčastňuje tiež približne 2000 osôb v úlohách obetí či divákov.

"Takúto skúsenosť nezískate z učebnice," uviedol šéf londýnskych hasičov Ron Dobson. "Musíme sa tváriť, že ide o skutočnosť a uistiť sa, že ak by došlo k najhoršiemu, naša odozva bude účinná a dobre skoordinovaná," dodal.