Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

K pobrežiu Británie sa blíži vrak ruskej lode zamorený potkanmi

Foto: youtube

Osud ruskej lode Ľubov Orlovová vyvolal záujem verejnosti. Vrak predstavuje pre toho, kto ho nájde, príležitosť zbohatnúť, keďže jeho šrotovná hodnota sa odhaduje na 730.000 eur..

Moskva 23. januára (TASR) - Nepoužívaná ruská osobná loď Ľubov Orlovová, ktorú už rok nekontrolovane unášajú vody Atlantického oceánu, sa blíži k britskému pobrežiu.

Obavy vyvoláva skutočnosť, že podľa odborníkov je plavidlo zamorené stovkami potkanov, informovala dnes tlačová agentúra RIA Novosti.

Loď sa stratila vlani v januári pri pobreží kanadského Newfoundlandu, keď ju iné plavidlo vlieklo do prístavných dokov na likvidáciu. Britská pobrežná hliadka tvrdí, že vrak smeruje k pobrežiu Spojeného kráľovstva alebo Írska. "Loď duchov" vezie aj obrovské množstvo potkanov, ktoré môžu byť zdrojom nákazy.

Plavidlo s výtlakom 4250 ton pomenované po sovietskej filmovej hviezde stalinskej éry spustili na vodu v roku 1976, v 90. rokoch ho upravili na plavbu v arktických oblastiach. V roku 2010 zostala ukotvená v Kanade v dôsledku dlhov svojho majiteľa, neskôr ju predali do šrotu. Počas odťahovania do Dominikánskej republiky sa stratila po tom, ako prasklo ťažné lano.

Pôvodne sa predpokladalo, že loď sa potopila; náhodne ju však pozorovali na rozličných miestach Atlantiku, čo potvrdilo nekontrolovaný pohyb plavidla. Naposledy jej prítomnosť zaznamenali pred niekoľkými týždňami medzi Škótskom a Islandom, napísala RIA Novosti.

Osud lode vyvolal záujem verejnosti, o čom svedčí aj založenie jej webovej stránky, účtu na sociálnej sieti Twitter a spustenie predaja upomienkových predmetov viažucich sa k nej. Vrak však predstavuje pre toho, kto ho nájde, príležitosť zbohatnúť, keďže jeho šrotovná hodnota sa odhaduje na 730.000 eur.