Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Mayová predstavila post-brexitovú ponuku pre obyvateľov EÚ

Britská premiérka Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ministerská predsedníčka zároveň ohlásila plány, ktoré majú "utíšiť ich obavy".

Londýn 26. júna (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyhlásila, že chce, aby občania Európskej únie žijúci v Spojenom kráľovstve zostali v tejto krajine aj po tzv. brexite, teda jej vystúpení z Únie, uviedol portál BBC. Ministerská predsedníčka zároveň ohlásila plány, ktoré majú "utíšiť ich obavy".

Všetkým občanom EÚ, ktorí legálne žijú v Británii najmenej päť rokov, bude udelený "štatút usadených osôb", pričom tieto osoby si budú môcť priviesť partnerov i deti, navrhla Mayová na minulotýždňovom summite EÚ v Bruseli.

Na tých, ktorí nedodržia túto lehotu, ale prídu ešte pred termínom brexitu v marci 2019, sa bude vzťahovať "tolerančné obdobie" s cieľom regulácie ich imigračného štatútu s vyhliadkou na neskoršie uchádzanie sa o štatút usadenej osoby. Toto tolerančné obdobie bude dvojročné.

Líder labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že Mayovej ponuka nie je "štedrá" a prichádza "trocha neskoro". Labouristi tvrdia, že Spojené kráľovstvo by malo v dôsledku vlaňajšieho hlasovania za brexit poskytnúť jednostrannú záruku bezpečnosti pre obyvateľov Únie, uvádza BBC.

O ponuke Londýna obyvateľom EÚ bol zverejnený 15-stranový dokument, ktorý načrtáva detaily tohto návrhu. Mayová medzitým oboznámila poslancov o výsledkoch bruselského summitu, na ktorom po prvý raz predstavila svoje plány.

Premiérka v Dolnej snemovni parlamentu vyhlásila, že tak hodlá uistiť 3,2 milióna obyvateľov EÚ v Spojenom kráľovstve, ako aj občanov krajín Európskeho združenia voľného obchodu (Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko), ktorí sú podľa jej slov "integrálnou súčasťou ekonomickej a kultúrnej štruktúry" Spojeného kráľovstva.

Mayová však zdôraznila, že akákoľvek dohoda o ich budúcom postavení a právach musí byť recipročná a bude musieť po brexite poskytnúť istotu pre 1,2 milióna britských občanov žijúcich v členských štátoch Európskej únie. Predpokladaný termín odchodu Británie z EÚ je 29. marec 2019.

Kľúčové body Mayovej návrhu:

1) Tí, ktorým bude udelený štatút usadených osôb, budú môcť žiť, pracovať, študovať a dožadovať sa výhod tak ako v súčasnosti;

2) Lehota vzťahujúca sa na príchod do krajiny je 29. marec 2017 až 29. marec 2019;

3) Občania EÚ žijúci v Spojenom kráľovstve menej než päť rokov budú môcť od určeného termínu ďalej žiť a pracovať v krajine;

4) Tieto osoby budú môcť požiadať o dočasný pobyt po vypršaní dvojročného "tolerančného obdobia";

5) Tí, ktorí v krajine strávia päť rokov, budú môcť požiadať o štatút usadenej osoby;

6) Rodinní príslušníci občanov EÚ žijúci v zahraničí sa budú môcť vrátiť a uchádzať sa o štatút usadenej osoby;

7) Bude možné požiadať o "všeobecné povolenie na pobyt", ktoré úradom poskytne čas na spracovanie žiadostí o zotrvanie v Spojenom kráľovstve;

8) Ministerstvo vnútra nebude viac požadovať dôkaz, že občania EÚ, ktorí nepracovali, majú "náležité zdravotné poistenie".


Na základe predkladaného plánu všetci ľudia s nepretržitým päťročným pobytom v Spojenom kráľovstve budú môcť požiadať o "štatút usadenej osoby" a budú môcť očakávať zhruba tie isté výhody v oblasti finančnej podpory a zdravotnej starostlivosti ako radoví občania Spojeného kráľovstva.