Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Británia: Moskva nanucuje pasy obyvateľom okupovaných častí Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Obyvatelia (okupovaných častí) Chersonskej oblasti boli varovaní, že tí, ktorí do 1. júna 2023 neakceptujú ruský pas, budú 'deportovaní' a ich majetok bude zhabaný, spresnilo ministerstvo obrany.

Londýn/Moskva 24. apríla (TASR) - Rusko využíva cestovné pasy ako nástroj "rusifikácie" v okupovaných častiach Ukrajiny, vyplýva z najnovších poznatkov britských tajných služieb, z ktorých v pondelok citovalo tamojšie ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Úrady v okupovaných oblastiach "takmer určite" nanucujú obyvateľstvu prijatie ruských pasov, uvádza sa vo vyhlásení rezortu obrany v Londýne.

"Obyvatelia (okupovaných častí) Chersonskej oblasti boli varovaní, že tí, ktorí do 1. júna 2023 neakceptujú ruský pas, budú 'deportovaní' a ich majetok bude zhabaný," spresnilo ministerstvo.

Rusko tiež pravdepodobne urýchli začleňovanie orgánov v okupovaných častiach Ukrajiny do systému úradov Ruskej federácie, v rámci snáh "vykresliť inváziu ako úspešnú" - najmä pred budúcoročnými prezidentskými voľbami v Rusku, cituje z vyjadrenia britského rezortu obrany denník The Guardian.