Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moslimský imám dostal šesť rokov za podporu terorizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K. Hussain vlani nabádal moslimských veriacich v Británii, vrátane detí, k mučeníctvu. Okrem iného vyhlásil, že mučenícka smrť je lepšia než škola alebo štúdium.

Londýn 29. septembra (TASR) - Moslimského kazateľa pôsobiaceho v Anglicku odsúdili vo štvrtok v Londýne na šesť a pol roka väzenia za podporu terorizmu a extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Ako dôkaz obžalobe poslúžila séria tajne nahratých kázní, v ktorých 40-ročný Kamran Hussain vlani nabádal veriacich, vrátane detí, k mučeníctvu. Okrem iného vyhlásil, že mučenícka smrť je lepšia než škola alebo štúdium.




Hussain (40) sa narodil v Pakistane a posledných šesť rokov pôsobil ako imám mešity v anglickom meste Stoke-on-Trent, nachádzajúcom sa približne 250 kilometrov severozápadne od Londýna. Verdikt nad ním dnes vyniesol ústredný trestný súd v Londýne.

Sudkyňa Rebecca Pouletová na základe dôkazového materiálu usvedčila Hussaina z dlhodobej a zámernej podpory terorizmu. Duchovný sa márne bránil tvrdením, že len využíval zákonom zaručenú slobodu prejavu.

V jednej z nahratých kázní imám vyzýval veriacich, aby sa modlili za víťazstvo Islamského štátu a zničenie nepriateľov, ktorí voči nemu bojujú, uviedol denník Guardian.