Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Británia: Na Ukrajine boli zrejme zranené tisíce ruských výsadkárov

Ukrajina, archívne foto Foto: TASR/AP

Odhady Londýna pritom súvisia s výrokmi veliteľa ruských vzdušných síl generálplukovníka Michaila Teplinského, ktorý v prejave hovoril o 8500 zranených výsadkároch.

Londýn 6. augusta (TASR) - Tisícky ruských výsadkárov zrejme zahynuli alebo utrpeli zranenia v útočnej vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany.

Odhady Londýna pritom súvisia s výrokmi veliteľa ruských vzdušných síl generálplukovníka Michaila Teplinského, ktorý 2. augusta v prejave na výročných oslavách ruských výsadkových jednotiek hovoril o 8500 zranených výsadkároch. Tí sa podľa Teplinského neskôr vrátili na front na Ukrajine, prípadne frontovú líniu sami odmietli opustiť.

O niečo neskôr jeho prejav ruská armádna televízna stanica Zvezda vymazala, cituje DPA.

"(Teplinskij) sa nevyjadril k tomu, koľko vojakov bolo zabitých alebo utrpelo príliš vážne zranenia na to, aby sa mohli vrátiť do nasadenia," napísalo britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

Počty, ktoré Teplinskij uviedol, však podporujú predpoklad, že najmenej 50 percent z 30.000 výsadkárov, ktorí boli v roku 2022 nasadení na Ukrajinu, bolo zabitých alebo zranených, dodáva DPA.