Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Británia načrtla, ako po brexite ukončí nadradenosť súdu EÚ

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto

Británia zopakovala, že keď v marci 2019 vystúpi z Únie, prestane na jej území platiť aj priama jurisdikcia Európskeho súdneho dvora.

Londýn 23. augusta (TASR) - Británia sa bude "konštruktívne zapájať" do hľadania dohody s EÚ o budúcej úlohe Európskeho súdneho dvora (ESD), ale práva občanov v ostrovnej krajine budú chrániť britské súdy. Uvádza sa to v ďalšom, dnes zverejnenom vládnom dokumente k brexitu, t. j. odchodu Británie z Európskej únie.

V dokumente o budúcom partnerstve, týkajúcom sa presadzovania zákonov a riešenia sporov, Británia zopakovala, že keď v marci 2019 vystúpi z Únie, prestane na jej území platiť aj "priama jurisdikcia" Európskeho súdneho dvora.

O právach občanov, ktoré podľa EÚ musí garantovať Európsky súdny dvor, sa v britskom vládnom dokumente píše: "Na dodržiavanie týchto práv a povinností budú dbať súdy Spojeného kráľovstva a nakoniec najvyšší súd Spojeného kráľovstva."

Pri otázke riešenia sporov, ktoré môžu vyplynúť z budúcich obchodných alebo iných ekonomických dohôd, navrhuje dokument rôzne "existujúce modely", kde ESD nemá rozhodujúce slovo. Medzi tieto modely patrí napríklad vytvorenie spoločnej komisie pozostávajúcej z členov oboch strán, arbitrážne poroty alebo ustanovenie o podávaní správ a monitorovaní.

Avšak britská vláda uviedla, že nechce "konfekčnú", teda štandardnú dohodu s EÚ o budúcej úlohe ESD, a počas rokovaní s Úniou sa bude snažiť dosiahnuť dohodu, ako by malo vyzerať riešenie budúcich sporov.