Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

O výstavbe na londýnskom letisku Heathrow rozhoduje Najvyšší súd

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Heathrow je najrušnejším letiskom v Británii aj Európe. V roku 2018 odbavilo približne 80 miliónov pasažierov.

Londýn 7. októbra (TASR) – Britský Najvyšší súd prerokuje tento týždeň kauzu zablokovania výstavby tretej pristávacej dráhy na najväčšom londýnskom letisku Heathrow. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Pojednávanie pred Najvyšším súdom bude prebiehať v stredu a vo štvrtok, avšak konečný verdikt však zrejme vynesú až začiatkom budúceho roku.

Právni zástupcovia letiska tvrdia, že sa odvolací súd dopustil viacerých pochybení, keď na podnet environmentálnych aktivistov vo februári tohto roku výstavbu tretej dráhy zablokoval. Ochranári zo skupín Priatelia Zeme a Plan B naopak žiadajú potvrdenie pôvodného súdneho rozhodnutia.

Britská vláda dala v roku 2008 súhlas na výstavbu novej letiskovej dráhy, ktorá by sa mala začať v roku 2022. Aktivisti pred súdom úspešne argumentovali, že vláda pri plánovaní výstavby nezohľadnila svoje záväzky v oblasti ochrany klímy.

Aj v prípade, ak by Heathrow súdny spor vyhral, výstavba dráhy sa predĺži o minimálne ďalšie dva roky. Okrem dlhotrvajúceho súdneho sporu stavbu skomplikovala aj súčasná pandémia koronavírusu.

Heathrow je najrušnejším letiskom v Británii aj Európe. V roku 2018 odbavilo približne 80 miliónov pasažierov.