Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odsúdili muža, ktorý sa pokúsil vyrobiť bombu z tlakového hrnca

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zahid Hussain dostal od britského súdu 15 rokov väzenia. Zradikalizoval sa a pomocou tlakového hrnca a vianočných sviečok sa pokúsil vyrobiť bombu.

Londýn 9. októbra (TASR) - Na 15 rokov väzenia odsúdili dnes v Británii muža, ktorý sa zradikalizoval a pomocou tlakového hrnca a vianočných sviečok sa pokúsil vyrobiť bombu. Informovala o tom agentúra AP.

Prokuratúra uviedla, že 29-ročný Zahid Hussain sa pokúsil výbušné zariadenie vyrobiť v rodičovskom dome v meste Birmingham. Na internete si predtým pozrel stovky fotografií a videozáznamov zverejnených extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

Tlakový hrniec naplnil výbušninou a úlomkami kovu pričom rozbušky vyrobil z interiérového vianočného osvetlenia, avšak podľa prokuratúry bomba nebola funkčná. Z prípravy teroristického útoku bol Hussain uznaný za vinného v máji.

Sudca Nigel Seeney v juhoanglickom Winchesteri uviedol, že Hussain trpí paranoidnou schizofréniou. Hlavným spúšťačom trestného činu, ktorého sa dopustil, bola ale podľa sudcu "dobrovoľná radikalizácia".

Hussain bol odsúdený na 15 rokov väzenia bez možnosti predčasného prepustenia.