Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Ošetrovateľ na JIS, ktorému sa Johnson poďakoval, volal premiéra Boris

Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Johnson sa stále zotavuje vo vidieckom sídle britských premiérov Chequers.

Londýn 23. apríla (TASR) - Jeden z dvojice ošetrovateľov, ktorých vyzdvihol britský premiér Boris Johnson, keď ho po uzdravení z ochorenia COVID-19 prepustili z londýnskej nemocnice, priznal počiatočnú nervozitu z premiéra. Tú "najprv cítil", keď sa dozvedel, o koho sa má starať, citovala zdravotníka vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Luis Pitarma (29), ktorý pochádza z portugalského mesta Aveiro, uviedol, že to bolo "dosť zdrvujúce pomyslenie". Jeho vrchná sestra v londýnskej Nemocnici svätého Tomáša mu však poradila, aby bol sám sebou.

Pitarma pracuje v nemocnici takmer štyri roky. V interview zverejnenom na nemocničnej webovej stránke povedal, že Johnson sa pričinil o to, že sa "cítil menej nervózny" - premiér ho totiž požiadal, aby ho oslovoval Boris.

Ošetrovateľ dodal, že bol pri Johnsonovom lôžku počas jeho troch nocí strávených na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), kde dostával aj kyslík. Pitarma je podľa svojich slov "mimoriadne hrdý", že sa mu Johnson poďakoval.

Johnson strávil v nemocnici týždeň a prepustili ho 12. apríla. Pri svojom prepustení ocenil starostlivosť, ktorú mu venoval Pitarma a jeho kolegyňa z Nového Zélandu Jenny McGeeová. Obaja podľa premiéra prispeli k jeho vyliečeniu.

Johnson sa stále zotavuje vo vidieckom sídle britských premiérov Chequers.