Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Británia oznámila investíciu do armády vo výške 2,5 miliardy libier

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo oznámilo túto novú investíciu po tom, čo vláda v marci v rámci dlhoročnej revízie stratégie zahraničnej a obrannej politiky navýšila obranný rozpočet Británie o päť miliárd libier.

Londýn 18. júla (TASR) - Britské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že plánuje investovať 2,5 miliardy libier (2,9 miliardy eur) do muničných zásob, pretože si vzalo poučenie z prebiehajúcej vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rezort zároveň oznámil vytvorenie nových jednotiek rýchlej reakcie, ktoré budú pozostávať zo všetkých zložiek ozbrojených síl a budú môcť byť nasadené kdekoľvek vo svete. Cieľom je podľa ministerstva umožniť Británii vystupovať vo svete ako "ťažkej váhe teraz aj v budúcnosti".

Ministerstvo oznámilo túto novú investíciu po tom, čo vláda v marci v rámci dlhoročnej revízie stratégie zahraničnej a obrannej politiky navýšila obranný rozpočet Británie o päť miliárd libier (5,8 miliardy eur). V najnovšom dokumente Británia identifikuje hrozbu, ktorú pre európsku bezpečnosť predstavuje Rusko, ako najnaliehavejšiu krátkodobú až strednodobú prioritu. Čínu zároveň označuje za výzvu nadchádzajúceho obdobia.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva obrany pre ozbrojené sily Jamesa Heappeyho si rezort uvedomuje, že "Británia musí robiť veci inak, reagovať na rýchlo sa vyvíjajúcu geopolitické, technologické a ekonomické hrozby, poučiť sa z Ukrajiny a presadzovať bližšiu integráciu so svojimi spojencami z NATO a ďalšími partnermi".