Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Británia oznámila nové sankcie proti Rusku

Britský minister zahraničných vecí David Cameron. Foto: TASR/AP

Británia okrem toho tento týždeň oznámila aj sankcie voči šiestim predstaviteľov trestaneckej kolónie na Sibíri, kde minulý týždeň zomrel ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.

Londýn 22. februára (TASR) - Británia ohlásila vo štvrtok nový balík sankcií voči Rusku. Spravila tak pri príležitosti druhého výročia začiatku invázie na Ukrajinu, ktoré pripadá na tento víkend. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Sankcie sú zamerané proti vyše 50 jednotlivcom a subjektom, pričom Londýn ich uvalil v snahe oslabiť zbraňový arzenál ruského prezidenta Vladimira Putina a zmenšiť objem financií, ktoré môže Rusko na vojnu vynakladať.

"Náš medzinárodný ekonomický tlak znamená, že Rusko si túto nelegálnu inváziu nemôže dovoliť. Naše sankcie zmenšujú Putinove zdroje, ktoré zúfalo potrebuje, na financovanie svojej vojny čeliacej ťažkostiam," uviedol britský minister zahraničných David Cameron vecí vo vyhlásení.

Nové britské sankcie sa zameriavajú na firmy spojené ruským muničným priemyslom a sú zamerané aj na zdroje príjmu Ruska z oblasti kovopriemyslu či obchodu s diamantmi a ropou. Britské ministerstvo zahraničných vecí tiež uvádza, že sankcie sa zameriavajú aj na dôležitých ruských dovozcov a výrobcov obrábacích strojov, ktoré sú používané pri výrobe obranných systémov a vojenských komponentov ako sú napríklad rakety či motory do tankov a stíhačiek.

Aj Európska únia sa v stredu dohodla na v poradí už 13. balíku sankcií proti Moskve. Nový balík európskych sankcií je zameraný proti takmer 200 jednotlivcom a subjektom obviňovaným z toho, že Moskve pomáhajú pri obstarávaní zbraní alebo zo zapojenia do únosov ukrajinských detí.

Británia okrem toho tento týždeň oznámila aj sankcie voči šiestim predstaviteľov trestaneckej kolónie na Sibíri, kde minulý týždeň zomrel ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.