Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Páchateľov útoku v Salisbury identifikoval prebehnutý ruský diplomat

Na videosnímke poskytnutej 5. septembra 2018 sú Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov na železničnej stanici v Salisbury. Foto: TASR/AP

Britský denník tvrdí, že ruského diplomata naverbovali v Ríme niekoľko týždňov po otrávení Skripaľovcov.

Moskva 11. septembra (TASR) - Rusko nemá nijaké informácie o správach britských médií, podľa ktorých identitu osôb podozrivých z otravy novičkom odhalil naverbovaný ruský diplomat. V reakcii na článok v britskom denníku Daily Express to v utorok podľa agentúry Interfax vyhlásil poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov.

Daily Express s odvolaním sa na zdroje v britskej rozviedke napísal, že mužov podozrivých z otrávenia bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije identifikovali vďaka pomoci ruského diplomata naverbovaného britskou tajnou službou MI-6.

Britský denník tvrdí, že ruského diplomata naverbovali v Ríme niekoľko týždňov po otrávení Skripaľovcov.

Denník napísal, že ruský diplomat s kódovým menom Apollo mal síce na ruskom veľvyslanectve v Londýne oficiálnu funkciu, ale v prvom rade sa venoval zhromažďovaniu utajovaných informácií NATO.

Apolla bol od začiatku apríla v Británii, kde tajnej službe MI-6 poskytol "široké spektrum rutinných i tajných informácií o celosvetovej sieti špiónov vyslaných Ruskom a identifikoval predpokladaných páchateľov otrávenia v Salisbury.

Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili.

Británia zo spáchania útoku na Skripaľovcov obviňuje dvoch agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU, avšak "veľmi veľkú zodpovednosť zaň" podľa britského ministerstva vnútra nesie ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva všetky tieto obvinenia odmieta a pripomína, že Rusko všetky svoje chemické zbrane zlikvidovalo v roku 2017 pod dohľadom Organizácie pre zákaz chemických zbraní.

Britské úrady 5. septembra informovali, že vyšetrovatelia útokov na Skripaľovcov sú pripravení vzniesť obvinenie voči dvom ruským občanom. V tento deň súčasne zverejnili fotografie podozrivých a ich mená - ide o Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.