Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po 28 rokoch padlo v kauze tragédie v Sheffielde šesť obvinení

David Duckenfield Foto: TASRAP

V roku 1989 zahynulo na futbalovom štadióne Hillsborough v Sheffielde 96 ľudí. Medzi obvinenými je aj David Duckenfield, ktorý v deň tragédie velil policajnému zásahu.

Londýn 28. júna (TASR) - Šesť osôb obvinila dnes britská prokuratúra v súvislosti nešťastím, pri ktorom v roku 1989 zahynulo na futbalovom štadióne Hillsborough v Sheffielde 96 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Medzi obvinenými je aj David Duckenfield, ktorý v deň tragédie velil policajnému zásahu. Obvinený je zo zabitia v dôsledku hrubého porušenia pracovných povinností.

Obvineniu zo zneužitia funkcie verejného činiteľa čelí aj vtedajší náčelník polície v grófstve South Yorkshire Norman Bettision za to, že o tragédii a jej následkoch klamal.

Právny zástupca polície v South Yorkshire čelí obvineniu z "pokusu o marenie výkonu spravodlivosti" súvisiacemu s jeho snahou o pozmeňovanie výpovedí svedkov počas vyšetrovania príčin nešťastia.

Tragédia na štadióne Hillsborough sa stala 15. apríla 1989 počas semifinále FA Cupu medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest. Polícia vtedy vpustila na už preplnenú tribúnu fanúšikov Liverpoolu niekoľko tisíc ďalších priaznivcov.

Na štadióne vypukla obrovská tlačenica, v ktorej bolo ušliapaných 96 ľudí a viac ako 700 osôb utrpelo zranenia. Nešťastie potom viedlo k prijatiu rozsiahlych bezpečnostných opatrení na futbalových štadiónoch v celej Veľkej Británii.