Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Polícia dosiahla vo vyšetrovaní útoku v Manchestri pokroky

Na archívnej fotografi tínedžerku objímajú dospelé osoby počas odchodu z hotela Park Inn v centre Manchesteru v utorok 23. mája 2017 po výbuchu. Foto: TASR/AP

Zaistila veľkú časť teroristickej siete, avšak vyšetrovanie ešte ani zďaleka nie je ukončené, uviedol pre spravodajskú televíziu Sky News šéf protiteroristických operácií polície Mark Rowley.

Londýn 26. mája (TASR) - Polícia už v súvislosti s pondelňajším samovražedným bombovým útokom v Manchestri zaistila veľkú časť teroristickej siete, avšak vyšetrovanie ešte ani zďaleka nie je ukončené, uviedol dnes v rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News šéf protiteroristických operácií londýnskej Metropolitnej polície Mark Rowley.

Podľa Rowleyho polícia urobila vo vyšetrovaní "nesmierny" pokrok a je presvedčená, že sa podarilo zadržať niektorých "kľúčových členov" siete, avšak je pravdepodobné, že zadržané budú aj ďalšie osoby.

"Osem osôb zostáva vo väzbe a stále robíme veľké pokroky," povedal Rowley.

Spresnil, že polícia sa vo vyšetrovaní sústreďuje na pochopenie spôsobu života hlavného podozrivého zo samovražedného útoku v Manchestri, ktorým je 22-ročný Salman Abedi, a to podrobnou analýzou materiálu zaisteného pri domových prehliadkach.

Rowleyho slová potvrdil na dnešnej tlačovej konferencii aj šéf manchesterskej polície Ian Hopkins, ktorý zároveň uviedol, že zadržané osoby sú vo veku od 18-38 rokov a v súčasnosti prebiehajú v Manchestri domové prehliadky na 12 miestach.

Hopkins obyvateľov mesta vyzval, aby sa nenechali strhnúť emóciami a nepáchali zločiny z nenávisti, ktorých počet od pondelňajšieho útoku oproti priemeru mierne stúpol.

Útok v Manchestri, ktorý pravdepodobne spáchal Salman Abedi, si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia podľa najnovších, dnes zverejnených údajov ministerstva zdravotníctva utrpelo 116 ľudí, z ktorých je stále 66 hospitalizovaných v ôsmich nemocniciach; stav 23 si z nich si vyžaduje intenzívnu starostlivosť.