Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Británii zatkli ľudí podozrivých z členstva v neonacistickej skupine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi zadržanými je šesť osôb zo severozápadného Anglicka, dve z južného Walesu, dve z grófstva West Yorkshire a jedna z grófstva Wiltshire.

Londýn 27. septembra (TASR) - Jedenásť ľudí zatkla britská polícia v rámci rozsiahleho celoštátneho vyšetrovania od vlaňajšieho roka zakázanej neonacistickej organizácie Národná akcia, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Medzi zadržanými je šesť osôb zo severozápadného Anglicka, dve z južného Walesu, dve z grófstva West Yorkshire a jedna z grófstva Wiltshire. Všetci majú 22-35 rokov a podozriví sú z členstva v Národnej akcii. Zadržali ich v súlade s britskými protiteroristickými zákonmi. Piati z nich sú podozriví z financovania terorizmu, zatiaľ čo zvyšných šiestich polícia vypočúva v súvislosti s možnou prípravou teroristických činov.

Členstvo alebo nabádanie k podpore zakázanej organizácie sa v Británii považuje za trestný čin, pričom jeho páchateľovi hrozí odňatie slobody až do výšky desiatich rokov.

Národná akcia je prvá krajne pravicová organizácia, ktorú v Británii vlani zakázali. Tamojšia vláda ju označuje za "ostro rasistickú, antisemitskú a homofóbnu". Skupina okrem iného velebila Thomasa Maira, ultrapravicového extrémistu, ktorý vlani zabil labouristickú poslankyňu Jo Coxovú, pripomenula agentúra AP.

Z členstva v tejto organizácii obvinili ešte skôr v septembri aj ďalšie tri osoby vrátane dvoch britských vojakov.