Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Británia: Používanie darovaných rakiet je záležitosťou Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Londýn týmto vyjadrením podľa AFP nepotvrdil, ako a či vôbec britská armáda pomáha Ukrajine pri rozhodovaní o použití britských rakiet pri vojenských operáciách a výbere cieľov.

Londýn 28. februára (TASR) - To, ako Kyjev používa rakety, ktoré mu darovala Británia, je záležitosťou ukrajinskej armády. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Británia oznámila vlani v máji, že Ukrajine pošle rakety dlhého doletu Storm Shadow. Ako prvá krajina tak poskytla Ukrajine zbrane dlhého dosahu po februári 2022, keď na jej územie vtrhli ruské vojská. Jej príklad nasledovalo Francúzsko a iní spojenci, ktorí už tiež Ukrajine posielajú strely s plochou dráhou letu.

"Používanie (rakiet) Storm Shadow Ukrajinou a proces zameriavania cieľov je záležitosťou ozbrojených síl Ukrajiny,"
uviedol hovorca britské ministerstva obrany vo vyhlásení. "Spojené kráľovstvo spolu s ostatnými spojencami poskytujú Ukrajine celý rad vybavenia na pomoc v boji proti nelegálnej a nevyprovokovanej agresii Ruska," dodal.

Londýn týmto vyjadrením podľa AFP nepotvrdil, ako a či vôbec britská armáda pomáha Ukrajine pri rozhodovaní o použití britských rakiet pri vojenských operáciách a výbere cieľov.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok povedal, že Berlín nemôže nasledovať Britániu a Francúzsko a poslať Ukrajine zbrane s dlhým dosahom. Opakovane totiž odmieta Kyjevu poskytnúť nemecké rakety Taurus pre obavy, že by mohli byť použité proti cieľom hlboko na území Ruska.

"Je to zbraň s veľmi dlhým dosahom a to, čo Briti a Francúzi robia v zmysle podpory pri zameriavaní cieľov nemožno spraviť v Nemecku. Podľa môjho názoru by bolo neospravedlniteľné, keby sme sa zapájali do zameriavania rovnakým spôsobom," povedal Scholz.

Britské ministerstvo obrany v stredajšom vyhlásení uviedlo, že používanie zbraní s dlhým dosahom je pre Ukrajinu dôležité pri obrane svojho územia. Používaním takýchto rakiet sa podľa rezortu "zmenil strategický obraz úspešným vyvíjaním tlaku na ruské sily a ich logistické a zásobovacie trasy".