Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Británii sa začala predvolebná kampaň pred májovými voľbami

Britský premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby sa budú konať 7.mája.

Londýn 30. marca (TASR) - Britský premiér a vodca Konzervatívnej strany David Cameron absolvoval dnes zdvorilostnú návštevu v Buckinghamskom paláci, kde kráľovnú Alžbetu II. oficiálne informoval o rozpustení parlamentu. Vzápätí v rámci práve spustenej predvolebnej kampane nanajvýš "nezdvorilostne" zaútočil na svojho hlavného politického rivala, ktorým je vodca Labouristickej strany Ed Miliband, napísala agentúra AP.

Podľa Camerona by víťazstvo Labouristickej strany prinieslo "hospodársky chaos", ktorý by mohol ohroziť spamätávanie sa britskej ekonomiky z veľkej recesie.

Vodca labouristov Ed Miliband naopak tvrdí, že mnohí voliči majú pocit, akoby k ozdravovaniu ekonomiky pod vedením konzervatívcov "dochádzalo niekde inde" a nie v Británii.

"O 38 dní budete stáť pred ťažkou voľbou. Buď tými dverami prejdem ako budúci premiér ja, alebo Ed Miliband," povedal Cameron po návrate z kráľovskej audiencie pred sídlom britských premiérov na Downing Street 10.

"Môžete si vybrať ekonomiku, ktorá bude rásť, vytvárať pracovné príležitosti a generovať peniaze, aby sme zabezpečili riadne financovanie a skvalitňovanie systému národnej zdravotnej starostlivosti (NHS), vládu, ktorá bude 30 miliónom pracujúcich znižovať dane a krajinu, ktorá bude bezpečná a zabezpečená. Alebo si môžete zvoliť ekonomický chaos Británie Eda Milibanda," uviedol britský premiér.

Prieskumy verejnej mienky, stávkové kancelárie a politickí analytici sa zhodujú v názore, že vo voľbách, ktoré sa budú konať 7. mája, nezíska žiadna z politických strán väčšinu kresiel v Dolnej snemovni, čo znamená, že pravdepodobne bude musieť vzniknúť nejaká koalícia. Jazýčkom na váhach sa tak môžu stať škótski či waleskí nacionalisti, Zelení alebo euroskeptici.

"Sú to najnepredvídateľnejšie voľby, aké sme kedy zažili. Nič nie je isté," povedal šéf euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage.

Aj keď v kampani budú zohrávať významnú úlohu témy, ako sú Európska únia a imigračná politika, v predvolebnej rétorike Cameronových konzervatívcov a ich najväčších rivalov labouristov budú dominovať najmä ekonomické otázky.