Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Theresa Mayová a princ William si uctili obete minuloročného útoku

Britský princ William dáva odkaz na Strom nádeje po spomienkovej bohoslužbe pri príležitosti prvého výročia samovražedného teroristického útoku v Manchesteri 22. mája 2018. Útok si v miestnej hale Manchester Arena vyžiadal 22 obetí na životoch a vyše 200 zranených. K teroristickému útoku došlo po skončení koncertu americkej speváčky Ariany Grandeovej, ktorá smútiacim v utorok odkázala, že na nich myslí nielen v tento náročný deň, ale "každý deň". Páchateľom bol Salman Abedi, britský občan líbyjského pôvodu, ktorý v hale odpálil podomácky vyrobenú nálož. Foto: TASR

K teroristickému útoku došlo minulý rok, po skončení koncertu americkej speváčky Ariany Grande.

Londýn 22. mája (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová a princ William sa zúčastnili v utorok na spomienkovej bohoslužbe v katedrále v anglickom meste Manchester, aby si uctili pamiatku 22 obetí vlaňajšieho samovražedného teroristického útoku v miestnej hale Manchester Arena. Informovala o tom agentúra DPA.

Princ William, vojvoda z Cambridge, prečítal v katedrále úryvok z Biblie a priebeh bohoslužby spestrili stovky spevákov z miestnych zborov. Minútu ticha za obete útoku držali nielen v manchesterskej katedrále, ale aj na viacerých miestach po celej Británii.

"Takého hrozné a podlé činy neprinesú nič iné, len posilnia naše ohodlanie poraziť zvrátené ideológie a presvedčenia," napísala Mayová pre miestny denník Manchester Evening News. Podľa nej to jasne dokázali obyvatelia tohto severoanglického mesta v priebehu posledných 12 mesiacov.

Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn pri tejto príležitosti uviedol, že vzdáva hold "celému mestu", ktorého obyvatelia "sa k obrovskej tragédii postavili láskou a silou."

Starosta Manchestru Andy Burham vyzval spoluobčanov, aby si spoločne pripomenuli "každého z 22 ľudí, ktorým bol vzatý život, a znovu sa zaviazali k podpore ich rodín a všetkých, ktorých tento útok zasiahol."

K teroristickému útoku došlo po skončení koncertu americkej speváčky Ariany Grande, ktorá smútiacim v utorok odkázala, že na nich myslí "každý deň".

Samovražedný bombový útok si vyžiadal aj viac ako 200 zranených. Vykonal ho Salman Abedi, britský občan líbyjského pôvodu, ktorý v hale odpálil podomácky vyrobenú nálož. Pri útoku sám zahynul.