Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Premiérka Mayová otvorila päťdňovú rozpravu o brexite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Premiérka vo svojom príhovore vyzvala členov všetkých politických strán Dolnej snemovne britského parlamentu, aby podporili jej návrh dohody o odchode Británie z Európskej únie.

Londýn 4. decembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová otvorila v utorok päťdňovú rozpravu o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, informovala agentúra DPA.

Premiérka vo svojom príhovore vyzvala členov všetkých politických strán Dolnej snemovne britského parlamentu, aby podporili jej návrh dohody o odchode Británie z Európskej únie. Dolná komora má na konci rozpravy 11. decembra hlasovať o dohode, pričom sa očakáva, že ju neschváli.

Premiérka pripomenula, že 52 percent ľudí v referende v roku 2016 hlasovalo za odchod Británie z Únie. "Ľudia volili a volili odchod," povedala. Podľa premiérky je povinnosťou politikov, naplniť to, za čo ľudia hlasovali.

Líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn podľa informácii spravodajskej stanice Sky News členov Dolnej snemovne vyzval, aby dohodu odmietli. Jej schválením by podľa neho uškodili hospodárstvu krajiny a ľuďom vo svojich volebných obvodoch. "Naša krajina si zaslúži niečo lepšie, ako je toto," povedal Corbyn.

Premiérkin návrh dohody je podľa Corbyna "skokom do tmy", ktorý krajinu neposunie bližšie k poznaniu toho, ako bude vyzerať jej budúcnosť po brexite.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu prijali v utorok uznesenie, podľa ktorého sa vláda dopustila pohŕdania parlamentom, keď nezverejnila plné znenie právneho stanoviska k predbežnej zmluve o odchode Británie z EÚ.

Za uznesenie predložené šiestimi opozičnými stranami hlasovalo v parlamente 311 poslancov, proti sa ich vyslovilo 293.

Dolná komora počtom hlasov 321 k 299 schválila aj pozmeňujúci návrh predložený Dominicom Grievom z Konzervatívnej strany, ktorý dolnej komore - v prípade, že parlament 11. decembra návrh dohody o brexite neschváli - umožní hlasovať o akýchkoľvek pozmeňujúcich návrhoch k dohode.

To môže opozičným stranám a rebelujúcim členom dolnej komory z premiérkinej Konzervatívnej strany získať podporu pre návrhy, ktoré predstavujú alternatívu k jej návrhu.

Niekoľko desiatok členov dolnej komory z konzervatívnej strany sa vyjadrilo, že v hlasovaní 11. decembra nepodporia dohodu rovnako ako poslanci Demokratickej a unionistickej strany Severného Írska (DUP).