Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Británia presunie na Ukrajinu dve mínolovky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mínolovka slúži na vyhľadávanie a ničenie mínových zátarás v mori a na ochranu bojových lodí a konvojov.

Londýn 11. decembra (TASR) - Spojené kráľovstvo presunie dve mínolovky svojich námorných síl na Ukrajinu. Je to súčasť rozsiahlejších krokov pre posilnenie obranných schopností Ukrajiny na mori, uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR prevzala pondelkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

Mínolovka slúži na vyhľadávanie a ničenie mínových zátarás v mori a na ochranu bojových lodí a konvojov.

Dodanie dvoch mínoloviek triedy Sandown na Ukrajinu nasleduje po tom, čo britské ministerstvo obrany oznámilo, že Británia bude spolu s Nórskom viesť novú koalíciu zameranú na zlepšenie námorných spôsobilostí Ukrajiny vo vojne s Ruskom.

Koalícia bude poskytovať dlhodobú podporu, vrátane výcviku, výzbroje a infraštruktúry, aby sa posilnila bezpečnosť na Čiernom mori, dodalo britské ministerstvo obrany.

Minister obrany Grant Shapps povedal: "Tieto mínolovky dodajú Ukrajine dôležitú schopnosť, ktorá pomôže zachraňovať životy na mori a otvorí životne dôležité vývozné trasy, ktoré sú závažne obmedzené odvtedy, ako Putin spustil svoju protiprávnu inváziu."

Shapps dodal: "Spojené kráľovstvo ako ostrovná krajina s hrdou námornou históriou a jeho námorné sily sú obzvlášť vhodné a odhodlané pomáhať tomuto úsiliu, ktoré bude súčasťou série nových koalícií vytvorených medzi spojencami, aby sa zaistila stála vojenská podpora Ukrajine."