Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Princ William vyzval na ukončenie bojov v Pásme Gazy

Britský princ William na návšteve Britského Červeného kríža v jeho sídle v Londýne v utorok 20. februára 2024. Foto: TASR/AP

Obrovský rozsah ľudského utrpenia podľa neho ukázal, aký dôležitý je trvalý mier.

Londýn 20. februára (TASR) — Následník britského trónu princ William, ktorý sa nezvykne vyjadrovať k politickým záležitostiam, v utorok vyzval na ukončenie bojov medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"Som hlboko znepokojený strašnými ľudskými obeťami, ktoré si konflikt na Blízkom východe vyžiadal od teroristického útoku Hamasu zo 7. októbra," uviedol syn kráľa Karola III. podľa vyhlásenia Kensingtonského paláca.

"Zahynulo príliš veľa ľudí. Ako mnohí iní aj ja chcem, aby sa boje čo najrýchlejšie skončili," konštatoval William.

Situácia v Pásme Gazy si naliehavo vyžaduje zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci. Podľa Williama je "kľúčové, aby sa na miesto dostala pomoc a boli prepustení rukojemníci".

Obrovský rozsah ľudského utrpenia podľa neho ukázal, aký dôležitý je trvalý mier. "Ani v najtemnejších chvíľach nesmieme podľahnúť zúfalstvu. Naďalej verím, že možno dosiahnuť lepšiu budúcnosť, a odmietam sa tejto nádeje vzdať," uzatvoril William.

Britská kráľovská rodina dbá na zachovanie nestrannosti a len veľmi zriedka sa vyjadruje ku konfliktom vo svete. Williamov otec, kráľ Karol III., je hlavou Spojeného kráľovstva a ďalších 14 krajín Spoločenstva národov (Commonwealth). Jeho postavenie je reprezentatívne a nezasahuje do politických diskusií, píše AFP.

William sa tento týždeň plánuje zúčastniť na niekoľkých podujatiach súvisiacich s konfliktom na Blízkom východe. V programe má stretnutie s pracovníkmi humanitárnych organizácií a účasť v debate o antisemitizme v synagóge, dodáva TASR.