Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Británia musí začať rokovania o odchode z EÚ čo najskôr

Šéf európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Zhodli sa na tom predstavitelia troch hlavných inštitúcií EÚ - predseda Európskej komisie, predseda Európskej rady a šéf Európskeho parlamentu.

Brusel 24. júna (TASR) - Británia by mala čo najskôr odštartovať proces rokovaní s Európskou úniou o svojom odchode z tohto 28-členného spoločenstva. Výsledok britského referenda zároveň ruší dohodu o ústupkoch EÚ voči Británii, ktoré na februárovom summite vyrokoval britský premiér David Cameron. Uviedol to dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker po stretnutí s najvyššími lídrami EÚ.

Juncker na pôde EK dnes prijal predsedu Európskej rady Donalda Tuska, šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza a holandského premiéra Marka Rutteho, ktorého krajina predsedá v Rade EÚ.

"Očakávame teraz, že vláda Spojeného kráľovstva čo možno najskôr potvrdí platnosť tohto rozhodnutia britského ľudu, nech je tento proces akokoľvek bolestivý," uvádza sa v spoločnom stanovisku Junckera, Tuska, Schulza a Rutteho.

Aj v ich mene dodal, že EÚ ľutuje toto rozhodnutie britských voličov, ale bude ho rešpektovať.

Juncker s odkazom na britské referendum priznal, že v doterajších dejinách EÚ ide o bezprecedentnú situáciu.

Najvyšší lídri únie dali Londýnu najavo, že treba konať rýchlo aj preto, lebo akékoľvek meškanie "by zbytočne predlžovalo neistotu" v rámci spoločenstva.

Juncker pred novinármi skonštatoval, že britská strana musí teraz postupovať v súlade s článkom 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý všeobecne stanovuje spôsoby odchody členskej krajiny z EÚ.

Šéf eurokomisie upozornil, že kým sa ukončí proces rokovaní medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, bude Británia aj naďalej plnohodnotným členom Európskej únie vrátane výkonu všetkých práv a povinností, ktoré jej z členstva vyplývajú.

"Zhodli sme sa na tom, že dohoda, ktorá vznikla na februárovom summite, už nie je platná a prestáva existovať. Nebudú už ďalšie rokovania," zdôraznil Juncker.

Britský premiér David Cameron na mimoriadnom summite EÚ vo februári vyrokoval s lídrami ostatných 27 členských krajín EÚ sériu ústupkov, ktoré mali Britov presvedčiť o potrebe zotrvania v EÚ.

Juncker v závere svojho dnešného vystúpenia vyjadril nádej, že Británia, už v polohe "tretej krajiny", bude v budúcnosti pre EÚ blízkym partnerom a nadviažu spolu "vyvážené vzťahy". EÚ, už v podobe 27 členských krajín, bude podľa jeho slov aj naďalej pokračovať v budovaní spoločnej budúcnosti.

Rada Európy: EÚ musí spolupracovať s Londýnom v prospech občanov


Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland v dnešnom stanovisku k výsledkom referende v Británii upozornil, že najlepšou cestou pre Európanov bude aj naďalej spolupracovať s britskou vládou.

"Je potrebné rešpektovať demokratické rozhodnutie, ktoré prinieslo toto referendum. Najlepšou cestou vpred pre Európsku úniu, v súlade s jej najlepšími tradíciami, bude spolupracovať s vládou Spojeného kráľovstva a získať čo najprijateľnejší výsledok pre občanov Británie a EÚ," uviedol Jagland v stanovisku pre médiá.

Podľa jeho slov by sa každý v Európe mal teraz zamerať na to, čo spája rodiny európskych národov: na demokraciu, ľudské práva a právny štát.

Bude mimoriadne plenárne zasadnutie


Európsky parlament (EP) žiada zvolať na utorok 27. júna mimoriadne plenárne zasadnutie, ktoré by malo byť venované situácii v Európe po tom, ako britskí voliči v referende rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v reakcii na britské referendum uviedol, že proces odchodu Británie z EÚ musí byť vykonaný rýchlo.

"Je potrebné rešpektovať vôľu voličov. Teraz potrebujeme rýchle a jasné rokovania o vystúpení z únie," zdôraznil Schulz.

Šéf europarlamentu priznal, že doterajšie vzťahy medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom neboli vždy jednoznačné, ale teraz "je všetko jasné".