Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Británia: Ruské jednotky ďalej pomaly postupujú na mesto Bachmut

Muž na bicykli prechádza okolo zničeného paneláku po ruskom ostreľovaní v meste Bachmut v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Na postupe ruských vojsk v oblasti Bachmutu majú podľa Londýna zásluhu práve jednotky vedené vagnerovcami.

Londýn 14. októbra (TASR) - Ruské jednotky dosiahli istý pokrok pri svojom útoku na mesto Bachmut na východe Ukrajiny, vyplýva z najnovších zistení britských tajných služieb, ktoré v piatok zverejnilo britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Rusko podľa britských spravodajských služieb pokračuje vo svojej ofenzíve v Donbase a dosahuje pomalé pokroky. Jednotky separatistov zjavne postúpili do obcí Opytne a Ivanhrad južne od Bachmutu, pričom na bojoch sa podieľali aj žoldnieri z ruskej súkromnej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina.

Na postupe ruských vojsk v oblasti Bachmutu majú podľa Londýna zásluhu práve jednotky vedené vagnerovcami.

Rusi však od začiatku júla dobyli v Donbase maximálne len niekoľko obcí. Ak sa však Moskve podarí obsadiť Bachmut, použije ho ako základňu pre ďalší postup smerom na strategicky významné priemyselné mestá Kramatorsk a Sloviansk.

Úplné obsadenie územia Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase je dlhodobo považované za najdôležitejší Putinov vojnový cieľ, pripomína DPA.

Britské ministerstvo obrany však pripomína, že ruskí vojaci sú vystavení značnému tlaku ukrajinských ozbrojených síl a okrem toho trpia aj nedostatkom munície a personálu.

Britský rezort obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň. Tvrdenia britských služieb však spravidla potvrdzujú aj ďalšie, od Londýna nezávislé zdroje.