Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ruské útoky sú typické zlými výzvednými informáciami, tvrdia Briti

Mínomet, ilustračné foto Foto: TASR

Moskva obviňuje Londýn z vedenia dezinformačnej kampane.

Londýn/Kyjev 25. júla (TASR) - Útoky ruskej armády sú od začiatku invázie na Ukrajinu charakteristické "zlými výzvednými informáciami", uviedlo britské ministerstvo obrany v utorok v aktuálnej hodnotiacej správe. Tá sa zameriavala na útoky Moskvy odvtedy, ako začiatkom minulého týždňa odstúpila od obilnej dohody. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Obilná dohoda sprostredkovaná Tureckom a OSN umožňovala Ukrajine aj počas vojny vyvážať svoje obilie cez Čierne more. Kým čiernomorská obilná dohoda platila, "Rusko sa vo všeobecnosti zdržiavalo útokov na civilnú infraštruktúru v juhoukrajinských prístavoch," napísalo na Twitteri britské ministerstvo obrany.

"Odvtedy, čo Rusko neobnovilo obilnú dohodu, Kremeľ sa pravdepodobne cíti menej politicky viazaný či obmedzovaný, a preto sa pokúša útočiť na ciele v prístave Odesa. Kremeľ je totiž presvedčený, že Ukrajina v tomto okolí skladuje vojenskú výzbroj," dodalo ministerstvo.

"Od začiatku vojny sú pre útoky Ruska typické zlé spravodajské informácie a chybne fungujúci proces cielenia útokov na terče," uviedli predstavitelia tajných služieb v Londýne.

Britské ministerstvo obrany vydáva spravodajské hodnotenie situácie každý deň od začiatku vojny, ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine 24. februára 2022. Moskva obviňuje Londýn z vedenia dezinformačnej kampane.