Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko opäť ničí energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Obrnený transportér horí a poškodené ruské ľahké úžitkové vozidlá stoja opustené po bojoch v ukrajinskom Charkove. Foto: TASR/AP

Britská vojenská rozviedka píše, že ruská armáda tieto útoky obnovila po vyše dvojmesačnej prestávke a nasadila do nich strategické letectvo.

Londýn 10. decembra (TASR) - Ruská armáda spustila ďalšiu sériu vzdušných útokov zameraných na ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry, domnieva sa britská vojenská rozviedka podľa stanice Deutsche Welle (DW).

V najnovšej zvodke zverejnenej v nedeľu britským ministerstvom obrany na sociálnej sieti X britská vojenská rozviedka píše, že ruská armáda tieto útoky obnovila po vyše dvojmesačnej prestávke a nasadila do nich strategické letectvo.

Autori správy vojenskej rozviedky špecifikovali, že v noci 7. decembra ruské letectvo prvý raz od 21. septembra 2023 podniklo vlnu silných útokov na Kyjev a strednú Ukrajinu, a to "pomocou flotily ťažkých bombardérov".

Tieto lietadlá, pravdepodobne Tu-95, odpálili z oblasti nad Kaspickým morom najmenej 16 rakiet s plochou dráhou letu. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o rakety Ch-101 (podľa klasifikácie NATO: AS-23a KODIAK).

Rusko si takmer určite vytvorilo zásoby týchto rakiet na použitie v zimnom období, predpokladajú autori správy.

Dodávajú, že spomínaný útok bol pravdepodobne začiatkom koordinovanejších ruských útokov zameraných na zničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry.

V správe tajných služieb sa však tiež píše, že škody spôsobené týmto útokom "sa zdajú byť minimálne", keďže väčšinu rakiet úspešne zachytila ukrajinská protivzdušná obrana.