Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko používa na Ukrajine výbušné zariadenia vo vozidlách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Väčšina takýchto ruských vozidiel s výbušninami takmer s určitosťou vybuchla ešte predtým, než dosiahla svoj cieľ. Dôvodom je kombinácia protitankových striel a priamej paľby.

Londýn 13. júla (TASR) - Rusko v rámci invázie na Ukrajinu používa improvizované výbušné zariadenia umiestnené vo vozidlách, uviedli britské spravodajské služby. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry DPA a oznámenia britského ministerstva obrany na sociálnej sieti.

Britský rezort diplomacie vo svojej každodennej správe píše, že v júni tohto roka hlásili viacero prípadov, keď ruské sily použili zastarané obrnené vozidlá naložené niekoľkými tonami výbušnín a improvizované výbušné zariadenia ukryté vo vozidlách (VBIED).

"Posádka pravdepodobne vozidlo opustí po tom, ako ho navedie na správnu dráhu," píše ministerstvo. Najviac ruských VBIED hlásili v meste Marjinka v Doneckej oblasti a začali sa používať niekoľko dní po tom, ako túto oblasť posilnili čečenské jednotky. "Existuje vážna pravdepodobnosť, že priekopníkmi týchto útokov sú čečenské sily," dodal rezort.

Čečenskí bojovníci majú podľa analytikov v tejto oblasti skúsenosti ešte z obdobia vojen s Ruskom v 90. rokoch minulého storočia. "Takisto bolo hlásené, že Čečenci bojujúci za Ukrajinu vyrábali podobné vozidlá v januári 2023," uviedlo britské ministerstvo obrany.

Väčšina takýchto ruských vozidiel s výbušninami takmer s určitosťou vybuchla ešte predtým, než dosiahla svoj cieľ. Dôvodom je kombinácia protitankových striel a priamej paľby. To podľa britského rezortu obrany spochybňuje použiteľnosť týchto zariadení. VBIED však dokážu spôsobiť rozsiahle explózie, čo môže mať psychologický účinok na príslušníkov brániacich sa síl.