Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Podľa Britov sa Rusko snaží zabrániť odchodu funkcionárov počas vojny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Predstavitelia, ktorí odstúpia z funkcie, by na základe nových opatrení mohli čeliť vykonštruovaným obvineniam.

Londýn 18. mája (TASR) - Rusko pravdepodobne prijíma opatrenia, ktoré vysokopostaveným úradníkom zakazujú opustiť ich funkcie počas vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe štvrtkového vyjadrenia britského ministerstva obrany.

"Tieto opatrenia sa údajne vzťahujú na vrcholných regionálnych politikov, predstaviteľov bezpečnosti a členov prezidentskej administrácie," uviedlo ministerstvo obrany.

Predstavitelia, ktorí odstúpia z funkcie, by na základe nových opatrení mohli čeliť vykonštruovaným obvineniam.

Ruské úrady sú podľa britského ministerstva znepokojené stratou spôsobilostí úradov, ktoré by po odchodoch mohli nastať. Takisto sa pokúšajú zabrániť prejavom porazenectva a chcú posilniť zmysel pre kolektívnu zodpovednosť za vojnu.

Mnohí predstavitelia úradov sa v súkromných rozhovoroch vyjadrujú kriticky o vojne a náročnom pracovnom zaťažení v nefunkčnom vojnovom aparáte, píše britský rezort obrany.

Britské ministerstvo obrany zverejňuje pravidelné odhady spravodajských služieb s cieľom lepšie vysvetliť konflikt na Ukrajine. Používa v nich špeciálny jazyk na vyjadrenie miery pravdepodobnosti odhadov.