Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko stiahlo jednotky, aby ich preskupilo a doplnilo zásoby

Na archívnej snímke z 9. marca 2022 zničené autá vo dvore obytnej budovy počas ruského ostreľovania v meste Černihiv. Foto: TASR/AP

Rusko v utorok po mierových rokovaniach s Ukrajinou v Turecku prisľúbilo výrazné obmedzenie svojich vojenských operácií pri Kyjeve a Černihive.

Londýn 30. marca (TASR) - Britská vojenská spravodajská služba v stredu oznámila, že ruské jednotky na Ukrajine utrpeli ťažké straty a museli sa stiahnuť späť do Ruska a na územie Bieloruska, aby doplnili zásoby a preskupili sa. TASR správu prevzala od agentúry Reuters a denníka The Guardian.

"Takáto činnosť vytvára tlak na beztak vypätú logistiku Ruska a poukazuje na jeho problémy s preskupovaním jednotiek na území Ukrajiny," uviedlo britské ministerstvo obrany v príspevku na Twitteri.

Dodalo však, že Rusko si zníženú schopnosť vykonávať pozemné operácie môže naďalej kompenzovať používaním ťažkého delostrelectva a raketovými útokmi. "Vyhlásenie Ruska, že sa bude zameriavať na oblasť Luhanska a Donecka, je pravdepodobne nevysloveným priznaním, že majú problémy udržiavať viac ako jednu dôležitú líniu postupu vojsk," píše ministerstvo.

Rusko v utorok po mierových rokovaniach s Ukrajinou v Turecku prisľúbilo výrazné obmedzenie svojich vojenských operácií pri Kyjeve a Černihive. Ukrajinská armáda sa však domnieva, že údajné sťahovanie ruských vojakov z týchto oblastí je len úskok a že v daných oblastiach v skutočnosti dochádza len k rotácii niektorých jednotiek.