Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia schválila techniku úpravy ľudských génov pre vedecké účely

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odporcovia varujú, že manipulácia s genetickým kódom by mohla eventuálne viesť ku geneticky upravených deťom.

Londýn 1. februára (TASR) - Britský Úrad pre ľudské oplodnenie a embryológiu (HFEA) schválil žiadosť vedcov o úpravu genetického kódu človeka za použitia novej techniky, ktorá však podľa kritikov prekračuje priveľa etických hraníc. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie HFEA.

Predmetná inštitúcia odobrila výskum vedený vedkyňou Kathy Niakanovou za účelom porozumieť génom, ktoré ľudské zárodky potrebujú na svoj úspešný vývoj.

Prvý pokus o modifikáciu génov v ľudských embryách uskutočnili vlani čínski vedci. Hoci ich laboratórny pokus nebol úspešný, vzbudil nádej na úpravu génov so zámerom opraviť gény budúcich generácií.

Vedci tvrdia, že takýto postup by mohol viesť k liečeniu chorôb ako svalová dystrofia či HIV. Odporcovia varujú, že manipulácia s genetickým kódom takýmto spôsobom by mohla eventuálne viesť ku geneticky upravených deťom.

Výskum sa uskutoční na Inštitúte Francisa Cricka (FCI) v Londýne. Pokusy budú realizované v prvých siedmich dňoch od oplodnenia a mali by osvetliť príčiny prirodzeného potratu. Vedci však nebudú mať povolené vložiť tieto embryá do tela ženy, pripomína stanica BBC.

"Dôvodom, prečo je tento výskum taký dôležitý, je skutočnosť, že potraty a neplodnosť sú veľmi bežnými javmi, ale nerozumieme im dostatočne," uviedla Niakanová.